Zoete Freekeh

Mijn vader is absoluut geen aardappel-groente-vlees-man. Hij eet het niet graag, en heeft al helemaal geen lol in het klaarmaken van zo’n AGV’tje. Doe hem maar exotische pot met veel kleur, smaak, en ingrediënten die hij nog niet kent en vol enthousiasme opspeurt in de schappen van toko’s. Met zorgvuldig uitgezochte authentieke recepten stelt hij complete maaltijden samen, waarmee hij familie en vrienden van steeds een ander deel in de wereld laat proeven. India, Marokko, Turkije, Afrika…

Voor de kerstdis wilde mijn vader Libanees kokkerellen, met alles erop en eraan. Door wat voorafgaand speurwerk in een twee kilo wegend Libanees kookboek ontdekte hij dat een Libanese maaltijd niet compleet is zonder een gerecht met freekeh – een jong, groen tarwegraan dat na de oogst licht geroosterd wordt. Dus daar ging mijn vader, op jacht naar freekeh. Hij kostte hem een fietstocht naar de stad, en een paar vraaggesprekken met vriendelijke, behulpzame Midden-Oosterse supermarktmannen, maar hij vond het.

“Dus daar ging mijn vader, op jacht naar freekeh”

Op tweede kerstdag schoven we met de familie aan een tafel vol schalen met verfijnd, klassiek Libanees eten: hummus met bietjes, tuinbonen in olie en knoflook, zalm met sumak-korst, lamsstoof, kibbeh van zoete aardappel, én de salade met freekeh. We likten onze vingers erbij af en waanden ons in een Libanese souk. Mijn papa is de beste kok!

Het valt niet in de categorie authentiek & traditioneel, maar je kunt ook een zoet ontbijt van freekeh maken…


ZOETE FREEKEH MET SINAASAPPEL, DADELS EN AMANDELEN

INGREDIËNTEN – VOOR 2 PORTIES

Voor de freekeh

  • 100 g freekeh (bijvoorbeeld van het merk Artisan grains)
  • 250 ml sinaasappelsap, liefst vers geperst
  • 250 ml water
  • 1/2 tl oranjebloesemwater
  • 1 kaneelstokje
  • 4 Medjool-dadels, ontpit en in stukjes
  • 15 g blanke amandelen, grof gehakt

Voor de topping

  • Turkse yoghurt
  • kaneelpoeder
  • sinaasappelrasp
  • gedroogde rozenblaadjes (mag wel, hoeft niet)
BEREIDINGSWIJZE
  1. Doe freekeh, sinaasappelsap, water, oranjebloesemwater en kaneelstokje bij elkaar in een pan en breng het mengsel aan de kook. Laat het, terwijl je af en toe roert, 20 tot 25 minuten zachtjes koken tot bijna al het vocht verdampt is. De freekeh moet een stevige bite hebben, maar door het laatste beetje vocht smeuïg blijven.
  2. Haal van het vuur en roer er voorzichtig de stukjes dadel en amandel door.
  3. Schep de freekeh in schaaltjes. Schep er wat Turkse yoghurt op en garneer met kaneelpoeder, sinaasappelrasp en gedroogde rozenblaadjes.

Het servies is van Sissy-Boy Homeland, het textiel van PLUUM, lekkers en leuks.

♥ Volg m’n blog met Bloglovin’

Reageer

2 reacties

Volgend berichtBananencake met Cacaonibs en Kokos